14/2016

Verze pro tisk |

Další zasedání českolipského zastupitelstva je už příští týden – 27. dubna. Co je mimo jiné na programu? Schvalovat se bude například Dotační program na podporu investic. Dva miliony budou určeny soukromým subjektům, nikoliv příspěvkovým organizacím města nebo veřejnoprávním subjektům.

Tyto individuální dotace by měly být poskytovány na základě individuálních žádostí soukromých subjektů, které budou mít zájem investovat v České Lípě do realizace takových investičních projektů, které budou svým charakterem a umístěním sloužit široké veřejnosti např. v oblasti zlepšení péče o zdraví, podpory volnočasových aktivit, rozvoje vzdělanosti apod.

Řešit se bude rovněž nesplacená půjčka Sdružení Českolipska. Podíl města Česká Lípa byl vypočten na 565 000 korun. Sdružení dluží České Lípě 900 000 korun.

Na stránky sdružení jsem se při té příležitosti podíval. A čtu si: "Účelem sdružení je zajištění efektivní spolupráce měst, obcí a dalších právních subjektů, které mají společný zájem na rozvoji cestovního a turistického ruchu. Účast ve sdružení je založena na dobrovolnosti. Neomezuje jednotlivé členy v případných dalších aktivitách v oblasti cestovního ruchu. Předmětem činnosti je především koordinace všech aktivit při propagaci cestovního ruchu včetně příslušných komplexních služeb za účelem zlepšení služeb pro turisty, soustředění nabídky regionálních turistických zajímavostí, vytvoření konceptu kulturních a dalších aktivit v regionu, společná propagace na výstavách doma i v zahraničí, vydávání propagačních materiálů, zvýšení vlastních příjmů obcí z turistického ruchu, vytvoření nových pracovních příležitostí, vytvoření informační sítě mezi členy sdružení a její napojení na celostátní informační síť, poradenství v oboru cestovního ruchu pro obce."

Takové plky, no. Zajímavější je sekce věnovaná památkám – souhrny jsou členěny podle typu turistických cílů. Texty jsou odněkud zrecyklované, ale ke všemu jsou fotografie.

Když jsem klikl na sekci turistika a cykloturistika, zobrazila se mi informační centra. Jen zkusmo jsem si klikl na informační centrum v Jablonném v Podještědí, které mě dlouhodobě prudí svou otvírací dobou. Nic se nezměnilo. Ve všední dny otevřeno od půl osmé do čtyř. O víkendu zavřeno. Tomu říkám služby turistům. O prázdninách chystají otvírat i v sobotu dopoledne. To třeba ve Stráži mají o víkendu otevřeno od deseti do šesti, to už mi dává smysl.

Miluju tyto projekty vhodné akorát k tomu vyhodit z okna peníze z EU. Jen tak jsem si vzpomněl, jak se kdysi na stránkách České Lípy zřídila záložka s názvem Zdravé město. A koukám, že je tam stále, jen má nyní název Prevence kriminality a projekt Zdravé město. Natěšeně na odkaz klikám ... a nic, nic tam není. Už v roce 2005 jsem k projektu napsal: "České Lípě bylo nabídnuto, aby se ucházela o titul Zdravé město. Nudná prezentace mě nepřesvědčila. Přišlo mi, že organizace zastřešující tuto iniciativu byla zřízena k tomu, aby tahala peníze z evropských fondů a stavěla za ně Potěmkinovy vesnice." Více zde

V roce 2005 se plánovaly i jiné průšvihy. Na stejném zasedání se město stalo ručitelem za financování výstvaby 149 bytových jednotek na Ladech za 214 500 000 Kč.

Zdravému městu jsem se věnoval i v roce 2008, poté co Lípu tento projekt stál už asi milion korun. Zaujaly mě perly z dokumentu, které město publikovalo:

Zdraví a kvalita života obyvatel města Česká Lípa se zlepší a směřování města k udržitelnému rozvoji bude podpořeno, pokud budou naplňovány záměry uvedené v tomto plánu.

Opatření k uskutečnění cíle

Průběžné informování veřejnosti o důležitém dění ve městě a o aktivitách v rámci projektu Zdravé město.

Využívat projekt Zdravé město k PR a podpoře turismu města a zlepšování image města vůči důležitým mezinárodním partnerům a návštěvníkům města.

Zvýšit zájem a zodpovědnost občanů za své zdraví i zdraví svých nejbližších prioritně mladé populace a dětí.

Zřídit a provozovat vlastní www stránky Projektu Zdravé město, popř. odkaz na oficiální stránky města Česká Lípa, s propojením na interaktivní informační systém v komunitních službách města.

Udržet současný trend v podpoře sportovních a jiných aktivit ve městě.

Zajistit důstojné podmínky pro oslavu křesťanských svátků ve městě /především vánoce a velikonoce/.

Trochu jsem odbočil od plánů našich zastupitelů, ale snad vás tato vsuvka pobavila. Obzvlášť, když si uvědomíte, jak složité je vydělat si svůj první milion skutečnou prací. Ve starém deníku (zde) se mimo jiné dočtete, kolik je v Lípě automatů, kolik se z nich vybere a jak je tehdejší starostka hájila.

Třeba vás rozptýlí aspoň kultura na příští týden.

V pondělí představí v Novém Boru Nopoď černou komedii Přežívat nebo žít. V úterý dávají v Crystalu akční nářez Hardcore Henry, v Jiráskově divadle se představí Milan Kňažko. Ve středu se můžete v Centru textilního tisku dozvědět něco o Lucemburcích. Ve čtvrtek vstupuje do kin další česká komedie - Jak se zbavit nevěsty. V pátek je U Bílýho černocha večer retro rocku. V sobotu se na českolipském náměstí staví májka. Jestlipak ji někdo ukradne?

 

Nahoru

Komentáře

Re: 14/2016

Město ve svém projektu pokračuje vesele dál. Sportovní areál u stadionu tentokrát tratil basketbalové koše, ale získal skvěle hřiště pro budoucí motorkáře. Což je pro zdraví a logiku všech zejména prospěšné a rozumné.

Nahoru