13/2015

Verze pro tisk |

Stav začátku cyklostezky je prohrou s vandaly. Přiznejme si to – kdo by chtěl starostku v dnešní době dělat? Bude dalším radním komunista nebo fašista? Na Osm žen.

Minulý týden (zde) jsem kvitoval, že představitelé města upustili od sdělování nějakých osobních dojmů, tužeb po pofoukání bolístek, ale to jsem ještě nečetl sloupek paní starostky v Městských novinách. Ano, je to tak, když se někdo stane veřejnou osobou, stane se terčem různých nýmandů, kteří se často nedokážou vyjádřit jinak než anonymně. Ale proč to ventilovat v oficiálním periodiku města? Hlavně nevím, kdo jsou adresáti takových sdělení. Koho takové sdělení může zajímat? Představím si třeba svou matku, která vůbec netuší, co je facebook, na internetu nikdy nebyla a teď si přečte, že starostku tam někdo uráží anebo vytváří její falešnou identitu. Myslím si, že typickým čtenářem Městských novin je někdo, kdo neshání aktuální informace po internetu, ale přesto se chce aspoň občas něco dozvědět o svém městě. A to vůbec nemluvím o tom, že poměrně velkou část obyvatel tohoto města nezajímá vůbec nic. Soudím tak podle procenta výtisků Městských novin, které končí v krabicích pod schránkami.

Paní starostku chápu, ale stále jako pedagog doufám, že se poučí. Vždyť má nad řadou lidí navrch. Včetně mě. Měla odvahu, vůli (chtěl bych napsat koule, ale je to tak zprofanované, že se snažím tuto frázi vypustit ze svého slovníku), aby se ucházela o místo starostky a nakonec svého cíle dosáhla. Kolik podobných odvážlivců v tomto městě máme? Samozřejmě nemluvím o schopnostech. Ty nedokážu ani po půl roce posoudit.

Vím, jaké to je vstupovat dennodenně do třídy plné mladých lidí, kteří vás tam zase tak moc nechtějí. Vzpírají se vzdělávání, posuzují vás, zdánlivě vám nadbíhají, za zády vám říkají bůhvíjak. Nejkritičtější jsou často ti, pro které by bylo lepší, kdyby v patnácti dostali lopatu a předvedli se někde v praxi. Přesto si ani nedokážu představit tlak, který je kladen na vedoucího představitele města v době, kdy každý si všechno natáčí, všechno fotí, všechno sdílí, všemu rozumí. V době, kdy napsat anonymní slint je tak jednoduché.

Proto mě občas překvapuje, že si nechce naklonit ty, kteří ji kritizují pod svým jménem. Nabízel jsem jí schůzku před volbami i po volbách. Nedávno to prý udělal i ten šílený Petr Jeník. Přitom podle mě naslouchá nebo naslouchala někomu, komu výše popsané metody nejsou cizí.

Takže něco pozitivního. Cyklostezka je opravdu uklizená. Vidět je to například na mém videu (zde). Prohrou s vandaly je fakt, že zmizely lavice či plot z jejího začátku. Plot byl v úterý hozený v lese, ale předpokládám, že v tu dobu ještě nebylo úplně hotovo, protože na odvoz čekaly pytle s odpadky. Lavice je škoda, brusle se na začátku nasazují špatně, ale aspoň tam nevysedává ta pokuřující verbež.

Už dříve jsem chválil, že město chce podpořit nadané děti (zde). Při vší úctě k dětem, které získaly Zlatý oříšek, účastníci této soutěže se sháněli vždy na poslední chvíli, často se oslovovaly školy i po termínu, hlavně, aby se někdo zúčastnil. Takto je celý proces jednodušší – zkrátka, kdo chce být podpořen, požádá o dotaci.

Ještě jsem si ze zvyku prohlédl materiály na osmé zasedání zastupitelů města, které se uskuteční příští týden. Bude se jednat o bytovém družstvu Lada, průšvihu bývalého vedení města. Ale také o odvolání radní Procházkové. Zároveň se bude volit radní nový. Podle návrhu má jít o volbu tajnou. Vstoupí do rady komunisté nebo jen Tomáš Vlček maluje čerta na zeď? Skutečností je, že komunisté se chovají městotvorněji než některé jiné subjekty. Spojili by se však socialisté se stranou, která by se jmenovala Fašistická strana Čech a Moravy? Byť byla městotvorná. V Lípě asi ano. Aspoň bude o čem psát.

Deník předtáčím už v pátek. Zítra chci jít do Pekla, v neděli jedu se studenty do ZOO v Ústí. A co nás čeká příští týden?

V úterý proběhne v českolipské knihovně beseda o Bohumilovi Hrabalovi. Ve středu vystoupí v Crystalu Chinaski. Ve čtvrtek se v režii Libertinu na vodním hradě pálí čarodějnice. Prvního května jedu do Zákup na další hru DS Havlíček - má lákavý název Osm žen. V sobotu pokračuje mejdan na vodním hradě tradičním Majáles.

Nahoru

Komentáře

Re: 13/2015

Proč "šílený"?
Asi na vás podám trestní oznámení :D
A nebo napíšu reakci, a vy pak reakci na reakci a já pak reakci na reakci na reakci.
btw. - nebylo to "prý", ale bylo to skutečný, naprosto slušný a upřímně míněný pozvání na oběd. Starostka i Raninec odmítli. Bohužel jak psala starostka ve svém sloupku, je škoda, že si lidi už neumějí sednou za stůl a vyříkat si věci z očí do očí.
Ostatně celé to její povídání bylo docela divoký. Nejdřív psala o tom, že nezná ty lidi, kteří na ni anonymně útočí a pár řádků pod tím napsala, že je to jasný jako facka.

Nahoru

Re: 13/2015

Udělam si jeden anonymní plivanec.... Myslím si, že kandidatura na starostku není u paní Žatecké věcí odvahy, ale ztrátou soudnosti...

Nahoru