12/2014

Verze pro tisk |

Kolik lidí bydlí na radnici? Tipujte: kolik po vás bude chtít exekutor, když budete čtyři roky šetřit za nájem v městském bytě? Jaké bylo Fair play a jaké budou Koleje osudu.

Rychle kouknu na zápis ze zasedání zastupitelů, abych zjistil, jestli proběhla nějaká diskuse k družstvu Lada, případně jiná výživná, a pak se pochlubím svými aktivitami.

A sakra, hned na úvod jsem zjistil, že chyběli Oldřich Panc, Romana Žatecká, Petr Skokan (na začátku) a také Marie Nedvědová. Vyjma Jaromíra Štrumfy absentovali vrchní kritici všeho. Právě jmenovaný Jaromír Štrumfa kyselé jablko nakousl a navrhl přijmout usnesení, že se město připojí k žalobě. Hana Moudrá mu oponovala, že město se již k žalobě připojilo. Petr Máška se ptal, jestli byla vyčíslena škoda, která vznikla městu.

"Nebyla, orgány v trestním řízení to zjišťují," odpověděla mu starostka.

V materiálech se hovoří o tom, že ing. Hau způsobil škodu (zpronevěřil) za asi dva a půl milionu korun.

Petr Skokan se opřel do loga města. Podle něj měla základní otázka znít: "Chtějí občané nějaké logo?"

Třináct zastupitelů rozhodlo, že logo chceme, konkrétně to, které se skrývalo ve variantě C. Dva byli proti a osm se zdrželo.

Jedna z největších diskusí se ale rozvinula u bodu 10B), který zněl: Žádost o prominutí penále - paní Wunschová. Abych se aspoň trochu zorientoval v problematice, našel jsem si v materiálech exekuční příkaz. Zmíněná paní v letech 2004 až 2007 neplatila nájem v městském bytě. Vznikl jí tak dluh 83 216 korun. Penále z prodlení však tvoří asi 650 tisíc korun (a stále přibývají). Pokud město bude postupovat podle zákona a chovat se jako dobrý hospodář, mělo by po paní Wunschové, která vydělává asi deset tisíc měsíčně, peníze požadovat. Petr Skokan v diskusi upozornil mimo jiné na to, že městu stále dluží velké množství lidí za odpady a podle něj je na radnici účelově hlášeno asi tisíc lidí. Nakonec zastupitelé přerušili hlasování o tomto bodu.  

Zadřenou kogenerační jednotku si nechám na příště.

Co stojí za posledních 14 dnů za řeč z mých aktivit? Na premiéru nové hry Divadelního klubu mladých jsem vás zval, natočil jsem i video z dopoledního představení, které bylo určeno našim studentům.

V původním textu (zde) jsem vyzdvihl některé účinkující, ale po více než týdnu obdivuji především Báru Nolovou. Vůbec nedokážu pochopit, jak se někdo může dvakrát během jediného dne takto vydat. Nechápu to už z toho důvodu, že já bych se na jevišti studem propadl. A ona byla tak naléhavá. Sice jsme se s kolegyní shodli, že by v některých pasážích měla ubrat, že jakoby klade důraz na každou svou větu a pak zanikají v toku řeči ty, které měly být vyzdviženy, ale přesto šlo o nářez. Nevím, jaké má dosud s divadlem zkušenosti, ale jestli šlo o zkušenost první, musím smeknout a těším se na její další roli.

Minulou sobotu jsem se studentkami vyrazil do Stráže, abych je trochu zaměstnal. Čistili jsme od náletových vrb louku, na které se objevují prstnatce májové. I před našimi primánkami musím smeknout, opravdu si mákly. Ještě si neumějí síly rozvrhnout, a tak nasadily obrovské tempo. Pro mě to bylo nepěkné zjištění, že už nestačím ani dvanáctkám. Dobrodružství jim zpestřila první letošní zmije. Dost vyhladovělá.

V neděli jsem zaskočil do kina na Fair play. Po dlouhé době český film, který pro mě nebyl zklamáním. Sice by mu spíše slušel formát víkendové televizní inscenace, ale i tak jsem nelitoval. Judit Bárdos i Aňa Geislerová budou určitě kandidovat na Českého lva. Vadilo mi snad jen to, že autoři smíchali dva problémy – doping a chartisty. Bez toho by však příběh byl až příliš plochý. Možná jsem to více prožíval i kvůli tomu, že v době, v níž se film odehrává, jsem také chodil na atletiku. Řešily se bobule, řešila se bojkotovaná olympiáda v USA. I reálie 80. let se povedly minimálně stejně jako ve Vyprávěj. Doporučuji.

 

V tomto týdnu jsem stihl trochu keší v Sosnové, nabízím fotografii Kamenného domu. Stále jde o silné místo, u kterého se úplně nevyužívá jeho potenciál. Docela by mě bavilo vymyslet tam nějakou alchymistickou dílnu a uskutečnit v ní netradiční výuku chemie.

A teď když deník vychází, jsem asi trochu opilý. Světe div se, ale já ve svých 43 letech ještě nikdy účelově nejel do sklípku. Pár jsem jich sice vymetl během svých cest, ale ještě jsem nikdy nekývl na nabídku typu: pojeď na víno! Vždy jsem si říkal, že když mám slinu, nemusím kvůli tomu lítat na Moravu. Nedávno mi třeba dost sedlo víno v Úštěku, které bylo vyprodukováno na Litoměřicku. Holt vše je jednou poprvé a já vám o tom něco napíšu za týden.

Co nás během následujících sedmi dní čeká? Hned pondělí může být opět divadelní - Tři muži ve člunu a pes v podání Jiráska a v Jiráskově divadle. V pátek vystoupí v Progresu Zrní. Hodně dobře vypadá film uváděný v Crystalu od soboty - s Nicole Kidman a Colinem Firthem.

 

Nahoru

Komentáře

Re: 12/2014

Pane Bárto, na části jednání březnového zastupitelstva kraje jsem byl a M. Nedvědovou jsem tam viděl. Podle "sjetiny" hlasování byla přítomna od cca 16.30 hod.
Na motor kogenerační jednotky se vyloženě těším - v samotném materiálu, předloženém zastupitelům, je několik zajímavých rozporů. Pozornost vzbuzuje také přepis části jakéhosi návodu, či článku z wikipedie o provozu, údržbě apod. motorů. Bude to zajímavé, zatím si jen povzdechnu: zase ten Sport Česká Lípa, p.o. ...

Hezký den

Nahoru