Delší výlet než jsme čekali aneb za větrným mlýnem bez Dona Quiota

Archiv
Verze pro tisk |

Mlha zůstala dole v údolí a slunce, schovávající se občas za mraky, nás přinutilo ke změně trasy. Ta začíná modrou značkou na nádraží Krásná Lípa město a končí v Jedlové na nádraží. Trasa je dlouhá čtrnáct až patnáct kilometrů.


Pokud vás honí mlsná, tak si udělejte malou odbočku na náměstí v Krásné Lípě, kde v dřevěnce s loubím a příhradovou nástavbou se schovává muzeum (otevřeno květen až září) a cukrárna. V cukrárně vám bude nad zákusky a chlebíčky zrak přecházet a výběr z takového množství je opravdu těžký. Příjemné posezení nad vybraným zákuskem s kávou nebo čajem zahřeje. Hned ve vedlejší budově je umístěno informační středisko se zajímavostmi zdejšího kraje. Nezapomeňte se zastavit na schodišti ke kostelu sv. Máří Magdalény z let 1754 až 1757, u kříže s Kristem vytesaného z jednoho kusu kamene. Po návratu na modrou pokračujeme směrem na Varnsdorf.




Po necelých třech kilometrech jsme u cíle prvé zastávky. Necelých sto metrů nás dělí od pramenišť Křinice. Okolí tří pramenů je trochu znečištěno, ale to nic nemění na kouzlu místa. V roce 1907 byly tři studánky upraveny na výletní místo a nad hlavním pramenem postaven dřevěný altánek obnovený v roce 1990 Klubem českých turistů v Krásné Lípě. Zde máme dvě možnosti. Buď pokračovat dva kilometry směrem na jih napříč lesem. Tato trasa předpokládá, pokud nejste dobrotruzi, suché počasí nebo umrznuto.




Druhou možností je pokračovat po modré do obce Studánka s pseudorománským kostelem sv. Františka Serafinského z let 1869 až 1872, kde odbočíme na cestu mezi rodinnými domky a dále po pokračující polňačce se dostaneme k dalšímu zastavení k větrnému mlýnu u rybníka Světlík. Tato přírodní rezervace z roku 1995 zahrnuje přilehlé mokřady a rašeliniště s hnízdišti vodního ptastva. Rekonstruovaná válcová stavba větrného mlýna bez lopadek je v soukromém vlastnictví a při mé návštěvě nebyl majitel přítomen, a proto se mi nepodařilo nahlédnout dovnitř. Polní cesta nás dále zavede do obce Světlík, kde na rozhraní s Jiřetínem nepřehlédněte ekologický dům zapuštěný v zemi – nebo zasypaný zeminou?






V Jiřetíně je k prohlížení a důvodů k zastavení (opomineme-li střed obce, tak třeba štola sv. Jana Evangelisty, která je otevřena v letním obobí a návštěvu doporučuji absolvovat v zimním oblečení)  tolik, že vzhledem k pokročilé denní době se nad radnicí zastavíme jen u dvou zazděných erbů města z bývalé radnice a rovnou vystoupáme Křížovou cestou s jedenácti rokokovými výklenkovými kaplemi s kamenými reliéfy na Křížovou horu s výškou 563 m. Na vrcholu je kaple sv. Kříže z roku 1817 s věží z roku 1886. Před touto kamennou stavbou zde od roku 1783 stála dřevěná kaple, která dala vrchu Holá lada na začátku 18. století dnešní název. Po zelené značce překřížíme sjezdovky na svahu Jedlové, projdeme okolo Ranče a za čtvrt hodiny po cestě z kopce přijdeme na nádraží Jedlová.



Abyste se neztratili anebo mohli použít jinou trasu, je vhodné si opatřit turistickou mapu „Edice Klubu českých turistů“ č.14 v měřítku 1 : 50 000.


Nahoru