Crystalex CZ představí v Německu tradiční soubory i nové vzory

Verze pro tisk |

Tradiční soubory stolního skla i zcela nové dekory představí v pátek na veletrhu Ambiente 2010 ve Frankfurtu nad Mohanem společnost Crystalex CZ, která nedávno obnovila výrobu ve zkrachovalé sklárně v Novém Boru.

Firma není jedinou ze zkrachovalé skupiny výrobců skla a porcelánu kolem firem Bohemia Crystalex Trading (BCT) a Porcela Plus, která do Německa míří. Svou produkci tam představí také porcelánka Thun 1794, která vznikla na troskách Karlovarského porcelánu.

Ambiente ve Frankfurtu patří k nejvýznamnějším světovým výstavám zaměřeným na bydlení, stolování a gastronomii a také dárkové předměty. Na ploše 180.000 metrů čtverečních se každoročně představuje více než 4000 vystavovatelů z celého světa. Kromě renomovaných firem a studií se tam tradičně představují i mladé talenty. "Je to jedinečná příležitost, jak se dostat do povědomí a oslovit potenciální zákazníky," řekl  ČTK jednatel společnosti Crystalex CZ Jiří Hudera.

Crystalex veze do Frankfurtu základní sortiment i celou řadu novinek. "V nabídce jsou hladké kalíšky, odlivky, džbány, vázy i mísy," řekl Hudera. Sklárna tam představí jeden z nejprodávanějších souborů - Claudie, kterého se od roku 1974 prodalo na 150 milionů kusů. Na výstavu vezou novoborští skláři i soubory Lara, Maxima, Natalie nebo Angela. "Představí také například soubor s taženou nohou Eva," doplnil jednatel. Současně sklárna prezentuje nové možnosti dekorování skla v technikách pantografu a diarytu a také sklo dekorované sítotiskem nebo malované.

Novoborský Crystalex byl ještě na podzim 2008 největším podnikem zkrachovalé sklářské skupiny BCT s ročním obratem kolem 1,5 miliardy korun. V té době zaměstnával přes 1800 pracovníků v Novém Boru, Karolince, Hostomicích a Vrbně pod Pradědem. Od 22. září 2008 je společnost stejně jako celá skupina v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu. Výroba v Novém Boru se zastavila na začátku loňského roku, když banky po skončení moratoria odčerpaly z účtů podniku veškerou hotovost.

Sklárnu v Novém Boru a závody v Hostomicích a Karolince koupila loni na podzim firma CBC Invest s ruským kapitálem za 363 milionů korun. "Dalších 50 milionů jsme museli investovat do obnovení výroby," řekl Hudera. Vyrábí se ale jen v Karolince a v Novém Boru, technologii z Hostomic nechali vlastníci demontovat a převézt do Boru. CBC Invest získal nejen továrny, ale i chráněné vzory skla a značku Crystalex, od loňského listopadu proto podniká pod novým názvem Crystalex CZ. V současné době zaměstnává firma v Novém Boru a Karolince na 350 lidí. Sklo vyrábí od poloviny zatím jen na dvou linkách. Denně z jejich pásů sjede 50.000 sklenic.

Nahoru