Erasmáci v Lípě #5: Znáte tradiční ruskou kuchyni?

Verze pro tisk |

Další z příspěvků našich i vašich zahraničních dobrovolníků, tentokrát opět z Ruska. Dobrovolnice Kate píše o jídle.

Texty píší dobrovolníci v angličtině, tedy nikoli ve svém rodném jazyce. Tyto texty jsou poté dále překládány dobrovolnicí Farní charity Česká Lípa do češtiny.
 
Ahoj, jmenuji se Kate, pocházím z Ruska a chtěla bych krátce popsat rozdíly mezi tradiční českou a ruskou kuchyní. Vidím jich totiž mnoho.

Česká jídla jsou z mého pohledu velmi sytá a těžká. Jejich základem je zpravidla maso a mouka. Proto už chápu, proč Češi tak rádi popíjejí k jídlu pivo. Mou oblíbenou českou klasikou je však smažený sýr! 

A jak je na tom pro srovnání tradiční ruská kuchyně?

Je také výborná, vydatná a největší vliv na ní má stále pravoslavná tradice, ačkoliv se tradiční ruské menu v posledním století hodně inspirovalo jídly z různých zemí. Tradiční ruská kuchyně je založená na postních zeleninových jídlech, která jsou mnohdy obohacená rybou případně různými druhy obilovin a hub.

Polévky boršč a ukha

Určitě znáte například boršč, hutnou polévku z červené řepy, zelí a brambor, do něhož se někdy dává i maso, ale především pořádná porce kysané smetany.

Další v rusku oblíbenou polévkou je také tzv. ukha, která je založená na rybím, zeleninovém a zelném vývaru.

Blini, pelmeni a pirozhki

Typickou součástí našeho jídelníčku jsou také, pro vás možná známé blini nebo syrniky, což jsou placky z pšeničné nebo pohankové mouky se sladkou nebo slanou náplní.

Zajímavé je také srovnání vašich a našich plněných knedlíků. Naše ruské knedlíky tzv. pelmeni, jsou totiž naprosto jiné než ty české. Jedná se spíše o takové taštičky z tenkého těsta, které jsou plněné směsí různého masa, cibule a bylinek. Jejich vegetariánskou obdobou jsou varenniki podávané s bramborami, zelím nebo ovocem. Co určitě znáte jsou tzv. pirozhki, které se smaží nebo pečou. 

A teď důležitá věc na závěr. Pokud byste se některá z jídel rádi naučili, neváhejte a ozvěte se! Jsme v České Lípě ještě minimálně půl roku a ačkoli máme práce dost, na vaření si čas vždycky najdeme.

Více ze světa zahraničních dobrovolníků najdete na volunteering.cz či na facebooku EVS Without the Borders

 

#4 Den mezinárodní kuchyně se zahraničními dobrovolníky

#3 Zahraniční dobrovolníci nejen o počasí a předsudcích

#2 Zahraniční dobrovolníci a jejich sportovní zážitky

#1 Česká Lípa je malé město, ale k pohodlnému životu je tu vše 

#0 Šest zahraničních dobrovolníků na rok v České Lípě 

alt
alt
Nahoru

Komentáře

Re: Erasmáci v Lípě #5: Znáte tradiční ruskou kuchyni?

Proč PIROZHKI a ne pirožky? Nač ty anglicismy?

Nahoru