Česká Lípa dvojnásobně česká

Archiv
Verze pro tisk |

Slavnostní a velmi prestižní zahájení tohoto podzimního hudebního klání bude tedy plně „v moci“ a pod taktovkou dirigenta Leoše Svárovského, který dá ve velkém sále kulturního domu Crystal zaznít takovým skladbám, jako je „Má vlast“ Bedřicha Smetany či Symfonie č. 8 G dur „Anglická“ Antonína Dvořáka.
Avšak nejen tento jedinečný a naprosto výjimečný hudební počin řadí „Lípu Musicu“ mezi prestižní republikové i zahraniční festivaly.
Jeho nabídka dalších hudebních děl připravená pro posluchače mnohdy i na velmi mystických místech (kostel sv. Barbory v Zahrádkách, kostel sv. Vavřince v Jezvé…) započne již letním prologem Ivy Bittové, která 14. srpna rozezní svým nenapodobitelným uměním nádvoří Vodního hradu Lipý jak vlastními kompozicemi a improvizacemi, tak i upravenými díly klasických autorů.
 K netypickým zajímavostem  festivalu rozhodně patří i tzv. „neděle smíření“- setkání rodáků z českolipského kraje, jeho nynějších obyvatel s těmi, kteří byli po druhé světové válce nuceni odtud odejít a jejíž duchovní patronaci převzal páter Angelus Waldstein, benediktin působící v současné době v klášteře v saském Wechselburgu.
Letošní program Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica je tedy opravdu plný „velkých“ jmen i „velkých“ děl, a to nejen z oblasti hudby vážné a komorní.
Například mimořádný a netradiční projekt zpěvačky Lenky Dusilové s projekcí Petra Nikla bude k vidění v Městském divadle v Novém Boru, Miroslav Táborský se naopak představí spolu s Komorním orchestrem Berg coby vypravěč v symfonické pohádce pro děti „Péťa a vlk“ Sergeje Prokofjeva v Jiráskově divadle v České Lípě.
Právě tak jako by bylo možné pro Českou Lípu bez nadsázky označit zahajující koncert České filharmonie za  hudebně kulturní akci roku, tak i závěrečný koncert „Labyrint světa a ráj srdce“, věnovaný nedožitým 80. narozeninám skladatele Petra Ebena s recitací jeho syna Marka Ebena a doprovodem varhan Tomáše Thona, lze označit jako jeden z kulturních zážitků nejvyšších kvalit, nabízených v rámci kolekce 13 originálních festivalových pozvánek letošního hudebního podzimu, k jehož návštěvě a poslechu jsou všichni příznivci srdečně zváni.


Předprodej veškerých nabízených akcí v rámci programu Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica bude zahájen pro všechny zájemce v KD Crystal, a to již 1.června.
Další informace týkající se výše zmiňovaného festivalu, včetně podrobného programu a možnosti online předprodeje, najdete na internetových stránkách http://www.lipamusica.cz/.



Nahoru