Báječný atletický víkend

Archiv
Verze pro tisk |

Mužské kategorie závodí v hale v sedmiboji (60 m, dálka, koule výška, 60 m překážek, tyč a 1000 m), ženské kategorie v pětiboji (60 m překážek, výška, koule, dálka a 800 m).


Dramatické a kvalitní výkony vícebojařů potvrdily, že víceboje jsou v České republice nyní oblíbenou disciplínou. V této konkurenci si vynikajícím způsobem vedl Jakub Janda ze Cvikováčku Cvikov v kategorii juniorů.  Soutěž zahájil 4. místem v běhu na 60 m časem 7,39 s, v dálce dosáhl druhý nejlepší výkon 6.58 m a posunul se na průběžné třetí místo. Kouli poslal nejdále za všech zúčastněných, na 13,73 m, a ujal se těsně vedení, které výrazně zvýšil ve skoku vysokém - 190 cm. To byl i konec prvního dne a trenéři soupeřů začali být evidentně nervózní a vyzvídali, na  co se mají připravit.


Oprávněně, ráno se začalo překážkami a Kuba se dalším výborným osobním rekordem 8,68 zařadil na třetí místo v této disciplíně. Tento výkon znamenal i splněný limit na MČR mezi specialisty. O trochu lépe zaběhl jen jablonecký Solfronk a liberecký Barák, kteří se začali tlačit na medailové pozice. Na Jandu to ale nestačilo. Blížila se klíčová disciplína, tyč, tu měl Jakub o dost slabší než soupeři, kteří toužili po jeho vedoucí pozici. Cvikovský závodník zabojoval, zlepšil si osobní rekord na 370 cm, a i když se jeho náskok zmenšil, zůstal na prvním místě. Nyní však již jen několik bodíků před brněnským Hromčíkem. Vše měl rozhodnout závěrečný kilometr. Ve hře o titul byli ještě čtyři závodníci. Všichni vyrazili tempem, kterým běhají spíše specialisti na tuto trať, a vynikajícím způsobem i doběhli. Začalo se horečně počítat. Vítězství nakonec putovalo do Brna zásluhou Adama Hromčíka, stříbro si po dramatické koncovce skvělým výkonem 5015 bodů vybojoval cvikovský Jakub Janda před Janem Solfronkem z Jablonce nad Nisou, loňským účastníkem mistrovství světa dorostenců. Nepopulární 4. místo zbylo na libereckého Václava Baráka. Trenéři Václav Libich a Marek Jakobi přijímali spokojeně gratulace a pochvalovali si zlepšení podmínek vybudováním umělého povrchu na atletickém hřišti ve Cvikově a hlavně fakt, že Kubu opustily vleklé zdravotní potíže a může se připravovat na závody.


V kategorii dorostu nocoval na třetí pozici po čtyřech disciplínách dorostenec Jakub Holoubek z Jablonného v Podještědí. Nakonec však jeho jízdu zastavilo zranění v předposlední disciplíně, skoku o tyči. V kategorii žáků si mezi šestnácti závodníky nejlépe vedl Mirza Selimovič, také svěřenec Petra Kopřivy z Jablonného, který obsadil 6. místo výkonem 3394 bodů. Devátý zde byl Jan Brůček z AC Česká Lípa v novém osobním a oddílovém rekordu 3126 bodů a dvanáctý byl Hynek Bárta, také AC Česká Lípa, který se o šanci na umístění v první polovině závodního pole připravil neskočením základu v tyči. I tak dosáhl dobrého výkonu 2953 bodů.


AC Česká Lípa měl trojnásobné zastoupení v ženských kategoriích a ve všech třech případech byl vylepšen oddílový rekord. V kategorii žen obsadila 10. místo Natálka Válková, která  se o 23 bodů dostala přes vynikající třítisícovou hranici. Devátá byla mezi žákyněmi Veronika Süssnerová, získala 2640 bodů,  a za zmínku stojí především její nový rekord oddílu v kouli 10,04 m, který byl i nejlepším výkonem v kouli v této kategorii. V dorostenecké kategorii byla 15.  Lucie Kalousková s 2791 body. Obě závodnice připravuje předseda AC Roman Málek.


Takováto účast a výsledky ve vícebojařském mistrovství nemají v historii atletiky na Českolipsku obdoby a mistrovství bylo pro zúčastněné zážitkem i proto, že zde jako trenér působil i trojnásobný mistr světa Tomáš Dvořák a v ochozech se pohybovala i řada dalších atletických osobností.


Úspěchy se očekávaly i na chodeckých tratích. Zde již skupina, která se vytvořila okolo novoborského trenéra Petra Choděry a jeho dcery Moniky, vozí medaile pravidelně. Zkušenosti této dvojice využívají chodci a především chodkyně i z České Lípy, Jablonného v Podještědí, Rumburka a Mladé Boleslavi, kteří zároveň trénují ve svých oddílech. Ve všech kategoriích děvčat se šla trať 3000 m. Svoji suverenitu potvrdily žákyně. Na sever putovalo prvních šest míst. Z toho zlato a stříbro do Nového Boru zásluhou Báry Havranové a Olgy Půčkové. Šestá byla Adélka Frydrychová z AC Česká Lípa, trenér G. Süssner, a desátá Nikola Barešová opět z Jiskry Nový Bor.


Další úspěšnou kategorií byly pro nás juniorky. Zde Hana Svitáková oplatila porážku z MČR na dráze pardubické Linhartové a stala se mistryní ČR. Bronzovou medaili si odvezla Tereza Musilová. Obě děvčata startují v barvách AC Česká Lípa. Tereza je ale také odchovankyní novoborského Petra Choděry. Páté místo v chůzi na 5000 m v kategorii dorostenců potom patří Matějovi Nuskovi z Jablonného v Podještědí.


Po výborném rozjezdu doufají atleti z oddílů na Českolipsku, že se sbírka úspěchů bude i nadále rozšiřovat. Příležitost bude již tento víkend. Nejlepší dorostence a  juniory čeká v sobotu 16. a v neděli 17. února MČR v hale v Praze ve Stromovce, starší žáci budou bojovat o tituly krajských přeborníků v Jablonecké Corny aréně v sobotu 16. 2.




 

Nahoru