Ach, ten pan redaktor Bárta….

Archiv
Verze pro tisk |

Ach, ten pan redaktor Bárta….


Co si ten člověk myslí ? Působí nějak zmateně, a to jeho hodnocení…Když neví, proč se nezeptá ? Nu, snad se ještě probere.


Takže moji milí čtenáři, trošku jsem „podusil“ pana redaktora Bártu, protože jsem se musel nějak postavit k jeho hodnocení mé maličkosti. On totiž neví, že jsem velmi ješitný….. dodávám s ironií. Ale jinak je to sympaťák a má na své hodnocení právo, je novinář, jenom trochu ta forma…. A konec konců polepšil jsem si v hodnocení o půl stupně. A to mě hrozně žere…. Dostanu někdy jedničku, nebo dvojku ? Možná, jak říká jeden aforismus… jedničku má pouze Bůh, dvojku já a trojku ti nejlepší ostatní, atd. Ale přece jenom… Něco na tom, co říká, je… Dobře tedy, odložím čtení sútry Starého Učitele (Gautamy Budhhy) „Sloní stopa“, mimochodem vynikající dialektika a přesné myšlení. Odložím čtení Nespokojeného králíčka Marie Majerové – z určitých důvodů se opět seznamuji s dětskou literaturou. Odložím i meritorní prozkoumání obrázků Jennifer Lopez – slyšel jsem, že je něčím velmi atraktivní… sakra, co to je? Ale hodně jí to sluší i zezadu.


Albert Einstein říkával: …. tak se trochu zamyslíme. Odpovím tedy takhle… Klíčové je městu prací prospět trpělivou prací, pozorností a prozíravostí. A divadlo…Pan redaktor Bárta myslí, že jsem opustil náš program. Vysvětlím: Citace z našeho programu…. Projekt divadla tak, jak ho známe, nepodporujeme… to bylo sděleno v říjnu 2006. Otevřeně sděluji, že projekt divadla nyní podporuji z těchto důvodů: V říjnu 2006 jsem se domníval, že projekt divadla znamená čerpání velké většiny peněz z rozpočtu města a těžké zadlužení města. Není tomu tak. Město má více než 90 milionů na divadlo z prodeje akcií na vázaném účtu, má dotaci 30 milionů (sdělil hejtman Skokan) a má o další dotace zažádáno. Peníze tedy nepůjdou z rozpočtu města, alespoň ne v prvních etapách. Jak víte, nyní vládne v republice koalice s hlavní silou ODS. Je tedy značně pravděpodobné, že komunální politici ODS budou při zcela legálních žádostech o dotace úspěšní. S penězi to tedy není tak špatné.


Divadlo nelze postavit jinde ve středu města. Město nemá pozemky, pouze na okrajích města. Stavební povolení je vydáno – památkáři souhlasí, stanovili si určité podmínky, kterým bude vyhověno. Můžeme polemizovat o vzhledu divadla. Rozhodovala ale odborná komise. A mimochodem, všimli jste si, jak vypadá návrh nové Národní knihovny na Letné v Praze ? To je avantgarda! Stavba pro 21.století! Zelená chobotnice. Vítěz soutěže. Všechno je relativní, každý má jiný vkus. Takže ze vzhledu našeho divadla bych problém nedělal.


A konečně je tady jeden velmi silný důvod pro divadlo…. A vypadá to, že si ho nikdo nevšiml. Říká se, že Česká Lípa je sociologicky a kulturně nehomogenní, řeknu to česky: velmi mnoho z nás se odněkud přistěhovalo a nemáme k sobě ani k městu vypěstovaný vztah. My tady pouze bydlíme, ale nežijeme. Proto je zapotřebí mít něco, co nás může nějak spojovat. Je možné si představit spolupráci škol (základních a středních) s divadlem atd. Je možné si představit různá kulturní setkání atd. Dám příklad: gymnázium… krásná škola, stála dost peněz, má úroveň, je známá úspěšnými absolventy v celé ČR. Dokázali bychom si nyní představit Českou Lípu bez takhle vybudované školy ? A staré gymnazium nemůžeme s novým vůbec srovnat. V podstatě jednoduchý recept. Projekty takové, aby občany dávaly dohromady. Změnil jsem tedy názor. Miloš Zeman říká dosti tvrdě…. Názory nemění jen blbec. Ale tenhle citát je spíše k vašemu pobavení.


A ještě k poznámce pan redaktora v i–novinách: nemám důvod nějak kritizovat Hanu Moudrou a Jana Stejskala. Zdá se mi, že oba pracují s nasazením. Záležitosti občanů, které jim předkládám, řeší. Viz poslední ZM, usnesení, které zavazuje paní starostku zjistit stav oprav vadné kanalizace v určitých částech města u SVS, a.s.,  majitele kanalizační sítě. Věci se na 5 let pozastavily a je třeba je dotáhnout. Doufám, milí spoluobčané, že se věci časem budou posunovat k lepšímu. Takže návrat k četbě nebo zkoumání obrázků Jennifer Lopezové ? Nikoliv, rychle na daňové přiznání.


Srdečně zdraví MUDr. Ladislav Záruba, zastupitel za SOS pro Českou Lípu, člen US DEU

Nahoru