4/2010

Verze pro tisk |

Mapování tradičních krajových odrůd. Proč rád chodím na Sportovce Českolipska a proč odcházím z maturitních plesů předčasně? Příští týden třeba na Mikuláše, Lakomce, Czechout, zastupitele či hokej.

Se zájmem jsem si přečetl poslední Městské noviny, v nichž hodnotili zastupitelé rok 2009 z pohledu své práce. Trochu mě mrzelo, že se komunisté a členové ODS nevyjádřili jmenovitě, ale vydali jen stanovisko svých klubů (není v tom žádná ironie, jen konstatování). Také jsem přemýšlel, jestli by někteří neměli kandidovat spíše za své ulice či bytové domy, když pak v zastupitelstvu prosazují především zájem svého okrsku - patrné to bylo zejména v odpovědi Jiřiny Ledvinkové (v tomto tvrzení sice trochu ironie je, ale paní Ledvinková nikdy netajila, kde bydlí). Nenašel jsem odpovědi Petra Skokana. Nevím, jestli ho nikdo neoslovil nebo neodpověděl.

Nakonec mě ale nejvíce zaujal příspěvek Miroslava Hudce. Konkrétně informace o realizaci grantu na zmapování tradičních krajových ovocných odrůd. Na můj dotaz, zdali bych mohl dostat více informací, odpověděl Miroslav Hudec takto: "Zatím jde pouze o zmapování těchto tradičních krajových odrůd na území města. Tento projekt jsem inicioval a grant k jeho realizaci obdržela od města paní Ing. Prokešová, která na něm pracuje. Na vytvoření té mapy by pak měl navazovat vznik jakéhosi matečního sadu. Regionální odrůdy jsou malým rodinným stříbrem, protože vznikaly tak, aby se přizpůsobily místním mikroklimatickým a dalším podmínkám (např. teplotě vzduchu, případným jarním mrazíkům v době kvetení, množství srážek atp.). Je v nich spousta práce, trvalo dlouhé roky, než je místní zahradníci vyšlechtili. Byla by škoda, aby to vše přišlo vniveč jenom proto, že se tu kvůli známým historickým událostem přerušila kontinuita osídlení a tím i spontánní předávání řady hodnot z generace na generaci."

Přes projekt jsem se dostal na stránky Poradenského centra pro venkov. Nejprve jsem byl nadšen, co různých akcí se chystá. Hipostezky, kupecká stezka z Kunratic přes Cvikov do Krompachu a také Genofondový sad tradičních krajových odrůd ovocných dřevin. Pak jsem zklamaně zjistil, že většina příspěvků je i více než tři roky stará a mezi aktualitami je na prvním místě informace z 29. března 2008. Pokud se matně pamatuji, tak někdy v té době se přerušil tok peněz do Poradenského centra. Zkusím vypátrat o současnosti projektů více přes paní Prokešovou (dříve zastupitelku Kosťunovou).

Minule jsem slíbil, že zkusím zjistit, kdo vlastně provozuje v České Lípě senior taxi. Paní Amrichová, mluvčí města, mi prozradila, že tzv. auto-senior provozuje občanské sdružení Podzim života. Kontaktní osobou je paní Hertrampfová. Město sdružení jen finančně podporuje. Zkoušel jsem dohledat nějaké stránky sdružení či aspoň e-mail, ale prozatím jsem nebyl úspěšný. Na více jsem v tomto týdnu, kdy se uzavíraly známky a do toho probíhalo okresní kolo chemické olympiády, neměl sil. Ale zajímá mě to stále. Možná jsem díky všem těm imobilním babičkám začal být k podobným tématům přístupnější.

Když jsem vás zval na akce uplynulého týdne, úplně jsem zapomněl na vyhlašování nejlepších sportovců Českolipska. Ne, nelákaly mě vyčpělé či ještě nedozrálé pěvecké hvězdy poskakující na pódiu na halfplejbek. Vždy se těším na přehlídku Českolipanů, Novoboranů či Cvikovanů, kteří jsou hvězdami ve svých oborech. Úspěch Veroniky Süssnerové jsem například prožíval s jejím otcem přímo v Olomouci na mistrovství republiky, některé střelce, cyklisty, karatisty či basketbalisty učím, s Petrou Chocovou či Pavlem Znamenáčkem jsem před časem dělal rozhovory. Navíc nejde jen o přehlídku sportovců – do Crystalu si našlo cestu celé vedení města, dále například senátor Kapoun i krajský radní Cikl.

Včera jsem byl na svém prvním letošním maturitním plese. Více méně jen na jeho oficiální části (mimochodem značně vyvedené). Čím jsem starší, tím hůře zvládám sledovat studenty, které znám takřka od jejich prvních náctin, jak nasávají u baru. Podívám se na nástup, ocením choreografii, nápady s výzdobou či filmem, zatancuji si s přidělenou maturantkou a po anglicku zmizím.

Kam příští týden? Na klasifikační poradu vás pozvat nemůžu, ale ve středu zasedají zastupitelé. Posledně zastupitelstvo především díky Petru Skokanovi stálo za návštěvu. V ten stejný den nás čeká ještě jeden "teatr" - v Jiráskově divadle  představí Středočeské divadlo Kladno Molierova Lakomce. Do kin v regionu jdou tři filmy, které bych si nechtěl nechat ujít - nový Sherlock Holmes, adaptace dětské knížky Mikulášovy patálie a Kawasakiho růže (na nich snad v době vydání deníku sedím v Crystalu). V pátek bude v Boru "úchvatná" Jaroslava Kretschmerová, v Tao čajovně vystoupí českolipská kapela Czechout. 

A co vyrazit někam ven? Já si dnes poprvé prohlédl zblízka Vartemberk a zajel i do Hamru na jezero, po kterém se proháněli plochodrážníci (video dám samostatně během večera).

A ještě jednou videa z tohoto týdne:


Sportovec Českolipska

Chemická olympiáda

Borec na konec

A jako bonus video z plesu:

Nahoru