2/2010

Verze pro tisk |

Žebříček největších plánovaných investic města na rok 2010. Kolik nás stojí školy, městská policie, Lípa Musica, péče o nepracující či reklamní předměty? Pozvánka na Miloše Zemana, Profesionály i překladatele Bible. Sněhová kalamita.

Blíží se nové zasedání zastupitelů, tak jsem ještě jednou nahlédl do některých kapitol rozpočtu na rok 2010. Mediálně nejzajímavější vždy bývá finanční rozvaha ORMI (Odbor rozvoje, majetku a investic). V ní se dá dočíst, co město plánuje navíc proti běžnému chodu. Zdůrazňuji, že plánuje, neboť některé investice jsou v plánu takřka každý rok (třeba rekonstrukce Škroupova náměstí), ale nikdy se k nim nepřikročilo.
V investičních výdajích je největší položkou zainvestování lokality U Kola (37 milionů korun), na druhém místě je rekonstrukce křižovatky Českokamenická - Roháče z Dubé (18 milionů), pomyslné třetí místo zaujímá fasáda základní umělecké školy (14,5 mega).

Zbytek finančního top tenu vypadá následovně:
4. Hasičské vozy CAS - spoluúčast k dotaci (13 milionů)
5. rekonstrukce a dostavba ZŠ speciální Jižní (7)
6. příprava staveb, technická dokumentace (5)
7. Jiráskovo divadlo (4,5)
8. územně plánovací dokumentace (3,5)
9. otočka MAD Žitavská-Východní-spoluúčast k dotaci (3,4)
10. KD Crystal digitalizace kina - spoluúčast k dotaci (3,3)

Pro zajímavost: 300 tisíc je nachystáno na opravu židovského hřbitova, dva miliony pro koupaliště v Dubici, 3 miliony na cyklostezku Varhany, 2,6 milionu na rozšíření spisovny, 3 miliony na přístavbu hasičské zbrojnice ve Staré Lípě, jeden milion na přípravu cyklostezky Ploučnice.

Kolik třeba stojí město školství? Provozní a investiční výdaje přijdou městskou kasu na 71,5 milionu korun. Provoz knihovny na 8 milionů, na stejnou sumu přijde provozování KD Crystal (i s divadlem). S milionem se počítá pro pořadatele Festivalu Lípa Musica, se 75 tisíci pro Reggae Ethnic Session.
Ve sportovní oblasti nás nejvíce stojí příspěvek na provoz a mzdy příspěvkové organizace Sport Česká Lípa (přes 16 milionů korun), na sportovních grantech se rozdá přes osm milionů korun.

Svůj rozpočet má i kancelář tajemníka města. Počítá mimo jiné s milionem na různá školení, 400 tisíci na konzultantské a právní služby, s 250 tisíci na družební styky, 600 tisíci na pohoštění a upomínkové předměty atp. 1 300 tisíc stojí město vydávání Městských novin, 34 tisíci přispívá na měsíčník Lípa.
22 milionů stojí město jeho vlastní policie. 85 milionů stojí město mít městský úřad. Z toho na mzdy jde 59 milionů, odměny zastupitelů jsou 3 660 tisíc. Takřka na 22 milionů vyjde pojistné a zákonné pojištění.

Pro někoho možná překvapivě má největší rozpočet Odbor sociálních věcí a zdravotnictví.  Celkové výdaje tohoto odboru se plánují na 158 649 tisíc korun. Nejvíce (105 milionů) je v kolonce příspěvek na péči. Pozadu nezůstává ani Oddělení správy obecního majetku se 127 miliony. Svoz komunálního odpadu nás asi vyjde na 36 milionů, výstavba, oprava, údržba a čistění komunikací bude dohromady stát asi 38 milionů korun.


Co nás čeká příští týden? Já mám v kalendáři zatrženou návštěvu Miloše Zemana v Boru a v Lípě. Trochu mě překvapilo, že se z volebního setkání nakonec stala tak oficiální akce (aspoň podle letáku), při níž se má Zeman setkat s představiteli měst. Bohužel setkání s občany je aspoň pro mě v nevyhovující čas. Opět se ukazuje, že politici se více zajímají o důchodce či nezaměstnané než přes den zaměstnané daňové poplatníky. Nechci Zemana vidět kvůli tomu, že bych se měl v budoucnu stát jeho voličem, ale mám rád jeho bonmoty. Navíc se těším, že sebere pěkných pár hlasů Paroubkovi. Takto vypadá oficiální letáček k návštěvě Miloše Zemana na Českolipsku. Jen se bojím, jestli není trochu nafouknutý (myšleno velkohubý), protože třeba v Liberci mu už zatrhli besedovat se studenty na akademické půdě.

Program návštěvy Miloše Zemana Libereckého kraje 12. 1. 2010
12. 1. 2010 Nový Bor
09:00-09:15 přivítání ve vzorkovně firmy Egermann
09:15-10:15 návštěva hutního provozu, setkání se skláři
11.00-12.00 oběd s představiteli města, členy MO a sympatizanty SPO v Parkhotelu
Nový Bor
12:00-13:00 beseda s občany v hlavním sále Parkhotelu

12. 1. 2010 Česká Lípa
13:30–14:00 tisková konference v České Lípě, v Jiráskově divadle
14:00–15:00 návštěva vedení města na radnici v České Lípě, starostka města paní Hana Moudrá
15:00–17:00 beseda s občany Českolipska a členy, sympatizanty MO SPO v Jiráskově divadle

Z dalších akcí, které mám v diáři zatržené, se zmíním o premiéře díla s názvem Profesionálové: Únos Cowleyho Mladých novoborských filmařů. Ta proběhne 16. ledna v klubu Progres. Ve stejnou dobu si můžete na Plese města užít třeba Evu Pilarovou či Zuzanu Norisovou. V týdnu upozorňuji na vyprávění Michala Krchňáka, překladatele bible, v městské knihovně (v úterý od 17. 00 hodin). V borském Navrátilově sále vystoupí v pátek Charlie and Diana Blues Band.


Na závěr aspoň jednu fotku ze včerejšího Špičáku, kde pluhy jen těžko zvládaly sněhovou kalamitu.

Nahoru